Menu

Brede Ifs Børnepolitik

Brede Ifs Børnepolitik

Brede IF's børnepolitik fra 2023 har til formål at skabe et trygt miljø for både børn og voksne i fodboldklubben. Den omfatter regler og retningslinjer for omklædningsrum, brug af mobiltelefoner, adfærd på sociale medier, kommunikation, håndtering af mobning og mistrivsel, samt indhentning af børneattester. Klubben lægger vægt på respektfuld kommunikation, inddragelse af forældre og en konsekvent indsats mod enhver form for misbrug, mobning eller krænkelser. Efterbehandlingen af børnepolitikken indebærer bl.a. løbende revision og kommunikation for at sikre dens forankring i klubben.

Brede IF vil gerne være en klub, der favner alle børn, der gerne vil dyrke fodbold. Vi vil gerne have et trygt miljø, hvor børn og voksne trives, og hvor vi i fællesskab kan mødes omkring fodbold og andre aktiviteter og styrke fællesskabet i foreningen på tværs af årgange, inddragende forældre og frivillige.

1. Omklædningsrummet:

a) Ingen voksne alene med et enkelt eller få børn i omklædningsrum:

Børn og voksne skal trygt kunne bruge omklædningsrummene i vores klub. Det betyder også, at der er klare regler for brugen heraf. Voksne må ikke opholde sig på to-mands hånd med et barn i klubbens omklædningsrum. Spillersamtaler bør finde sted, hvor andre kan se med, og skadesbehandling bør aldrig foretages i enerum.

b) Brug af mobiltelefoner i omklædningsrum

Børn har ret til kropslig integritet og tryghed og til at anvende omklædnings-faciliteter uden bekymringer for tændte kameraer på mobiltelefoner eller lignende. Derfor må mobiler aldrig anvendes under omklædning.  Derfor skal det altid italesættes og være flere voksne til stede, hvis der filmes og tages fotos og ligeledes når man er færdig, så alle ved at nu skal de lægge mobilerne væk. 

c) Generel adfærd i omklædningsrum

Man går ikke ind med støvler, ingen fodboldspil i omklædningsrummet, efterlad omklædningsrummet som det var – pænt og ryddeligt. Ryd op – tag affald med ud. Ingen glasflasker i omklædningsrummet.

d) Omklædning og bad før og efter fodbold

Klubbens bestyrelse opfordrer til omklædning i klubben før og efter fodbold. Det styrker fællesskabet og bidrager til at børn får et naturligt forhold til det at klæde om sammen med andre. Vigtigst efter kampe.

  • Drenge og piger klæder altid om hver for sig
  • trænere/ledere bader aldrig sammen med børnene
  • Det prioriteres, at der vil være en voksen der venter udenfor, mens børn klæder om og bader.
  • I praksis betyder det, at træningstiden blot forlænges med eks. 15 minutter i hver ende, og på den måde kan omklædning være en integreret del af træningen. Den enkelte bestemmer selvfølgelig selv, om man rent faktisk vil klæde om og være en del af fællesskabet i de 15 minutter eller ej.

2. Brug af sociale medier, herunder f.eks.:

a) Kommunikation på sociale medier (eksternt)

Klubben vil gerne promovere det fællesskab og den glæde, som fodbolden skaber for børnene. Men det understreges, at de sociale medier ikke skal være platform for holdningstilkendegivelser eller diskussioner. Kun positive historier og en ordentlig og positiv tone accepteres.

b) Ved indmeldelse sørger klubben for at indhente forældrenes tilladelse til at dele billeder af børnene på de sociale medier og vi respekterer hvis forældre ikke ønsker at give en sådan tilladelse.

c) Retningslinjer -Kommunikation mellem træner og hold i Facebookgrupper og Kampklar

  • Frivillige trænere og bestyrelsesmedlemmer har ret til fritid og til ikke altid at skulle være tilgængelig for spillere og forældre. Derfor er det klubbens holdning, at al skriftlig kommunikation foregår via KampKlar (eller Holdsport for allerede oprettede hold). Det er okay at oprette en billeddelingsgruppe på sociale medier, men træneren skal ikke være aktiv på gruppen ud over evt. småting.
  • Vi opfordrer til at al tilmelding til aktiviteter skal ske via Kampklar, så vi kan sikre, at alle spillere er indmeldt i klubben og alle spillere/forældre modtager aktivitetstilbuddene.
  • FB må bruges til billeder af holdets aktiviteter og hurtige beskeder a la vi mangler X til at hjælpe til sociale aktiviteter.
  • Når man som barn gerne vil ind i fodboldens fællesskab, har man ret til at blive en del af noget større og ret til at blive en del af hele fællesskabet dvs. også digitalt. Ethvert barn skal registreres og inkluderes i fodboldfællesskabet fra dag et både fysisk og digitalt, så barn/forældre oplever sig taget godt imod og så træneren på en nem og samlet måde kan administrere aktiviteter omkring holdet og vide at alle spillere/forældre modtager beskederne.
  • Ethvert barn skal (evt. via forældrene) inkluderes både fysisk og digitalt på kampklar (evt. holdsport), hjemmeside og evt. fb grupper, så træneren på en nem og samlet måde kan administrere aktiviteter omkring holdet og vide at alle spillere/forældre modtager beskederne.

 

3. Kommunikation, herunder:

a) I Brede IF taler vi ordentlig til hinanden både voksne til børn og børn i mellem. Vi taler aldrig dårligt om hinanden hverken børn, trænere eller forældre. Vi vil have børnefodbold uden skæld ud. Vi behandler hinanden med respekt.

b) Inddragelse af forældre. Der opfordres til at trænerne holder et opstartsforældremøde inden hver sæson.

c) Velkomstbrochure hvori børnepolitikken er nævnt samt henvisning til hjemmesiden. Samt forespørgsel til forældrene om tilladelse til at dele billeder af børnene på de sociale medier.

d) Der er udarbejdet en brochure/trænerhåndbog til velkomst af nye trænere. Udlevering af børnepolitik, nøgle til Brede IF’s faciliteter, underskrift af børneattest og udpegning af ”buddy”, der skal hjælpe med at svare på spørgsmål omkring praktiske forhold i Brede IF.

e) Børnepolitikken vil fremgå af Brede IF’s hjemmeside samt facebook side.

 

4. Mobning eller mistrivsel, herunder f.eks.:

Ved mistanke om misbrug, grov adfærd overfor børn, har alle voksne i Brede IF et ansvar for at agere og give relevante personer besked om mistanken. Det er altid de voksnes ansvar at handle på det, de ser.

a) Retningslinjer for brug af konkurrence, straf, belønning DBU’s Børneløfte #10

Børn har ret til at være inkluderet og involveret og en del af et fællesskab. Derfor skal konkurrence benyttes på en udviklende måde, hvor børnene har lige gode muligheder for at opnå succes hver især. Det er afgørende, at konkurrence sigter mod den enkelte spillers udvikling, og at straf og belønning ikke sigter mod at ydmyge eller hævde nogen. Konkurrence kan være mod hinanden, med hinanden, mod sig selv og med sig selv. Børn skal lære at vinde og tabe – det er en del af fodboldens natur, men de voksne skal sikre, at det sker på en ligeværdig, respektfuld og motiverende måde, hvor det at tabe ikke er et tab af ansigt eller respekt.

b) Retningslinjer for holdopdeling og gruppedynamik

Vi ved at børn udvikler sig i individuelle ryk. Børn er ikke lige interesseret eller lige dygtige til fodbold på en og samme tid, men de er alle lige vigtige og har ret til udvikling. Derfor er det godt for børnene at hold og grupper dannes ud fra forskellige kriterier på skift for netop at tager hensyn til børns forskellige fodboldmæssige og sociale færdigheder, interessegrader og udviklings-potentiale. Vi kalder det at træneren gør brug af differentiering og efterlever løfte herom i DBU’s Børnesyn som børnene har ret til. Der kan på skift dannes grupper ud fra kriterier om: venner/veninder, fagligt niveau, træningsparathed, sociale kompetencer, at nogen har mere brug for vejledning end andre, der skal være fokus på selvtræning, træne samarbejde og spiludvikling,

c) Procedure ved henvendelser om Mistrivsel, mobning, digital mobning

Ved mobning og mistrivsel skal træneren og de ansvarlige i bestyrelsen involveres og sætte nedenstående i gang. 1)Undersøger i første omgang, hvad der er i spil. 2)Forsøger at kortlægge situationen så grundigt som muligt. 3)Tager hånd om situationen med alle de involverede parter (barn, forældre, ledere). 4) Følger op på situationen løbende. 5)Hvis mistanke om mistrivsel og mobning, kan træneren henvende sig til den ansvarlige for ungdommen, som kan ses af Bredes hjemmeside (til og med U13).6)Den ansvarlige for ungdommen skal være repræsenteret i bestyrelsen, så problemer vedrørende mobning kan bringes op i bestyrelsen.

5. Indhentelse af børneattest

Procedure for indhentning af de lovpligtige børneattester (skal fornyes en gang om året) for træner, assistenttrænere, holdledere og medhjælpende forældre til og med U15.

a) Klubbens ungdomsansvarlige har en oversigt over alle børne/ungdomstrænere samt assistenttrænere, holdledere og medhjælpende forældre. Listen der opdateres løbende. Når der starter en ny træner, så bedes denne om at give cpr nummer og navn til klubbens ungdomsansvarlige, der sender anmodning om børneattest afsted.

b) Trænerne får besked i e-Boks om at børneattest digitalt inden for 14 dage.

c) Når klubbens ungdomsansvarlige har modtaget svar, så sættes kryds i ark for godkendelse af børneattest. Attesten er kun digital. Den printes ikke og opbevares ikke. Arket med oversigten bevares digitalt på lukket drev med kodeord.

d) Klubbens bestyrelse har vedtaget at alle børneattester fornys en gang om året ved sæsonstart i august.

e) Hvis træneren ikke ønsker at udfylde en børneattest eller træneren ikke kan få en børneattest, betyder det, at man ikke kan være træner for børne/ungdom i Brede IF.

f) Procedure ved en positiv børneattest – Når børneattesten er positiv (fra DGI.dk)

    • En person, der har en plettet børneattest, skal udelukkes fra at være ansat eller frivillig i idrætsforeningen. Foreningen skal afbryde samarbejdet, når en positiv børneattest foreligger.
    • Politiet er forpligtet til at orientere idrættens hovedorganisationer, når en idrætsforening indhenter en plettet børneattest på en potentiel frivillig eller træner. Det fritager dog ikke en bestyrelse for at handle, hvis foreningen kommer ud for en positiv - også kaldet plettet - børnettest. Handlinger: 1) Involvér bestyrelsen. Den har det formelle ansvar for at handle på den positive børneattest. I Brede IF er formanden endelig ansvarlig. Formanden kontakter den, som børneattesten omfatter, og informér om udelukkelsen. 2)Informér de personer, for hvem udelukkelsen har direkte betydning. Alle med kendskab til sagen, skal overholde deres tavshedspligt. 3)Dokumentér de handlinger, foreningen har foretaget. Skriv for eksempel et notat i referatet på næste bestyrelsesmøde.4) Kontakt din landsdelsforening, som tilbyder råd og vejledning til at komme videre.

Husk at personoplysninger skal bruges med omtanke og gær opmærksom på, hvem I må og kan dele informationer med. Oplysninger om overgreb eller mistanke om overgreb skal håndteres under hensyn til reglerne om behandling af personoplysninger. Det betyder, at oplysninger, der betragtes som følsomme, skal behandles af få personer i foreningen, og oplysningerne må kun deles i det omfang, det er nødvendigt. Det betyder for eksempel at oplysningerne skal behandles af få ledere og der i udgangspunktet ikke kan informeres om det til medlemmerne eller pressen.

Seksuelle krænkelser, herunder f.eks.:

a) Retningslinjer for overnatningsforhold på f.eks. ture

Børn har ret til beskyttelse mod overgreb og krænkelser, og de voksne har ret til beskyttelse mod urigtig mistanke om samme. Derfor skal der være styr på forholdene i forbindelse med overnatning i regi af fodboldklubben. Der skal altid være mindst 2 voksne sammen med børnene i forbindelse med overnatning, og det skal altid være mindst 1 voksen af samme køn som børnene.

b)Retningslinjer for acceptabel fysisk kontakt

Børn har ret til beskyttelse mod overgreb og krænkelser, og de voksne har ret til beskyttelse mod urigtig mistanke om samme. Derfor skal de voksne være særdeles opmærksomme på ikke at give anledning til evt. fejlfortolkninger i forbindelse med fysisk kontakt.

  • Det er okay at give hånd, give highfive, kramme og lægge en arm om skulderen på et barn, ligesom det er okay at trøste.
  • Det er uacceptabelt at berøre inderlår/skridt, numse og bryst/maveregionen, ligesom det er uacceptabelt at kysse (også på kinden eller andre steder).
  • Det er også uacceptabelt at udnytte sin større fysiske styrke til at udøve magt over et barn.

c) Vold, trusler om vold, chikane og mobning accepteres ikke hverken fra træner, leder, forældre eller spillere. Og der skal straks handles på det fra trænerens/leder, forældre eller spillere. Og der skal straks handles på det fra trænerens/ledelsens side. Procedure ved mistanke eller henvendelse herom er den samme som proceduren ved mobning og mistrivsel. Ungdomsansvarlige og formand i klubben kontakter myndighederne hvis nødvendigt.

Luk